fbpx

Psihologie

Cum pregatim copilul si  parintii pentru gradinita?

De cele mai multe ori debutul in gradinita este mai greu de suportat de parinti decat de copil. Este momentul  „marii despartiri’’, mai ales daca mama a stat tot timpul cu copilul.

Asadar, dragi parinti, in momentul in care va hotarati sa inscrieti copilul la cresa/ gradinita este important sa incepeti sa pregatiti pas cu pas acest demers. Chiar daca aveti impresia ca micutii nu constientizeaza, incepeti din timp sa ii familiarizati cu ideea ca programul lor se va schimba, ca nu isi vor mai petrece timpul ca pana atunci. Este important sa le prezentati gradinita ca fiind  un loc extraordinar, cu doamne dragute si iubitoare, cu copii prietenosi si multe jucarii.

Ajuns in colectivitate copilul urmeaza sa treaca printr-o perioada de acomodare, asadar sa nu va speriati daca acesta nu se va arata fericit, se afla totusi intr-un loc nou, cu oameni noi si fara mama sau alte repere cunoscute.

In prima perioada este posibil ca micutul sa planga la despartirea de parinti si in momentele cheie ale zilei: la masa, la somn, etc. Cat timp plang? O zi? Doua? O saptamana? Aceasta este o intrebare foarte frecventa din partea parintilor. Perioada de acomodare depinde atat de puterea de adaptare a copilului cu noua stare a lucrurilor, dar si a parintilor. Mai devreme sau mai tarziu copilul trebuie integrat in colectivitate si acest fapt are foarte multe avantaje!  Ramaneti fermi pe pozitie si explicati-i mereu copilului motivele pentru care mearge la gradinita.

Parintele este cel care autorizeaza educatoarea cu increderea necesara pentru a-i da micutului siguranta de a ramane. Este recomandabil ca parintele sa fie acela care sa il indrepte pe micut catre educatoare: ” Uite, du-te si arata educatoarei ce jucarie ai/ ce ai desenat, etc ! „.

Un alt element ajutator este obiectul de atasament al copilului, fie ca este vorba de jucaria preferata, de pernita sau paturica cu care doarme, sta la masa, etc. Acestea sunt lucruri de acasa, au mirosul lor si ii securizeaza.

De asemenea, cu totii stiti cat de bine este sa le repetati copiilor, ori de cate ori plecati undeva (la serviciu, la cumparaturi) faptul ca mama/ tata se intoarce. Copiii nu au notiunea timpului, asadar, nu ii ajuta daca le spuneti ca va intoarceti dupa doua ore. Important este ca ei sa fie siguri ca dupa un timp parintii sunt iarasi cu ei. Le puteti spune ca va intoarceti dupa ce vor lua pranzul sau cand se vor trezi. Acestea sunt repere pe care un copil de 1 an le poate intelege si poate opera cu ele. Indiferent de varsta, copilului ii face bine sa auda: „Ai vazut ca m-am intors ? Am promis ca ma intorc! M-am tinut de promisiune si ma voi tine intotdeauna!”

Atunci cand parintii aleg Sweet Baby, psihologul nostru le ofera constant tot suportul necesar pentru ca acomodarea sa se faca treptat, in ritmul copilului. De asemenea, monitorizeaza continuu copiii si le ofera feed-back parintilor, mai ales daca si cand intervin schimbari nedorite de comportament, sustinandu-i pe parinti in identificarea cauzelor si a directiei de interventie.